PROF. DR. SC. B. SMERDEL:
Zbornik Pravnog fakulteta u Zagrebu
Parlamentarni sustav i stabilnost hrvatskoga Ustava: Slijede li nakon predsjedničkih izbora nove pro

Prof. dr. sc. Branko Smerdel

 

„Draw to one point, and to one centre bring
Beast, man, or angel, servant, lord, or king.
For forms of government let fools contest;
Whate'er is best administer'd is best.“
(Alexander Pope, 1733)


Jedna od značajki ustavnog razvitka Republike Hrvatske je stalno preispitivanje sustava ustrojstva vlasti koje nije ograničeno na akademske rasprave, već se uporno javlja prilikom svakog nagovještaja moguće promjene političkih stranaka na vlasti ili čak vodstava najjačih stranaka. Mi se dosljedno protivimo takvom „krojenju ustavnih rješenja po mjeri pojedinaca“kao suprotnom potrebi stabilizacije hrvatskog Ustava.
U radu razmatramo novije prijedloge za izmjene sustava ustrojstva vlasti uspostavljenog ustavnim promjenama s početka tisućljeća. Polazeći od argumenata Radne skupine predsjednika Republike, kao i novijih teorijskih koncepata i rezultata empirijskih istraživanja u komparativnoj znanosti ustavnog prava, zalažemo se za očuvanje i razvijanje postojećeg modela, kao oblika primjene sustava provjera i ravnoteža na najvišoj razini organiziranja izvršne vlasti.
Taj se je model, koliko god ga neki napadali zbog njegova „hibridnog“ značenja u proteklih devet godina, potvrdio u praksi, kao relativno djelotvorno sredstvo uređivanja odnosa najviših izvršnih tijela, i to na primjerima odnosa jednog predsjednika Republike s tri predsjednika ukupno četiri vlade, što je značajno pridonijelo konsolidaciji odnosa najviših državnih tijela u Republici Hrvatskoj.
Zbog toga se odlučno protivimo prijedlozima za izmjenu toga ustavnog sustava u ime „pročišćavanja modela“ parlamentarne vlade. Istovremeno, moramo naglasiti kako prijedloge za promjenu sustava ustrojstva vlasti smatramo znanstvenim izazovom i pozivom na nastavak rasprave o ovim važnim pitanjima.
 
Ključne riječi
Republika Hrvatska; ustavne promjene; ustrojstvo vlasti; parlamentarni sustav; predsjednik Republike

Puni tekst članka dostupan na