POSLJEDNJI POZDRAV GLAVNOM UREDNIKU PROF. DR. SC. MARKU PETRAKU:
Zbornik Pravnog fakulteta u Zagrebu
Posljednji pozdrav glavnom uredniku prof. dr. sc. Marku Petraku

U posljednjoj fazi pripreme aktualnog broja Zbornika Pravnog fakulteta u Zagrebu 17. siječnja 2022. godine iznenada nas je napustio dugogodišnji glavni urednik prof. dr. sc. Marko Petrak.
U potpunosti ustrajna i predana briga za razvoj i unapređenje Zbornika, uvjetovana i entuzijazmom u njegovu promicanju i povećanju vidljivosti, širenju kruga autora, novih tema te podizanju kvalitete sadržaja, obilježili su samo jedan, ali važan dio profesionalnog djelovanja profesora Petraka. Iznimna širina znanja i interesa omogućili su mu da posao glavnog urednika obavlja vrlo uspješno i s lakoćom. Njemu samome od posebne je važnosti bio odnos koji je razvijao s članovima uredništva, autorima i recenzentima – prijateljski, pun poštovanja, uvijek s dobrim savjetom ili poticajem, s mnogo humora i pronicljivom dosjetkom, prilazio je i onima koje je prvi put sreo, kao i dugogodišnjim kolegama ili prijateljima. Zbog toga je, ali i mnogo čega drugog što mnogi, među kojima su i članovi uredništva, čuvaju kao privatno iskustvo odnosa s profesorom Petrakom, njegov prerani odlazak bolniji, a osjećaji nenadoknadivog gubitka i praznine dublji.
O znanstvenim dostignućima profesora Petraka u raznim područjima prava, u prvom redu rimskog prava, ali i građanskog, kanonskog, bizantskog te drugih grana prava, bit će napisani brojni redci i mnogi će se znanstvenici u budućnosti sa sigurnošću oslanjati na njegov opus i teze. Ipak, onima koji su ga poznavali ostaje i nešto vrjednije – sjećanja zajedničkih druženja i razgovora, doživljaji dijeljene stvarnosti u kojoj je ostavio dubok trag koji će biti prisutan još godinama i desetljećima.
Studenti će zadržati u pamćenju njegov veseo duh, uvijek zanimljiva predavanja, pristup obilježen razumijevanjem i pravednost. Prema svima je postupao u dobroj vjeri, a oni koji su ga upoznali moći će posvjedočiti da je profesor Marko Petrak istinski živio u skladu s tri praecepta iuris koja je sa znanstvenom strašću proučavao – honeste vivere, alterum non laedere, suum cuique tribuere – pošteno živjeti, drugoga ne povrijediti, svakome dati ono što mu pripada. U takvome sjećanju čuvat ćemo ga kao prijatelja, suradnika, profesora, ali prije svega kao iznimnog čovjeka.

Uredništvo Zbornika Pravnog fakulteta u Zagrebu