EUROPSKA DEKLARACIJA O ANGAŽIRANIM ISTRAŽIVANJIMA:
Europska Deklaracija o angažiranim istraživanjima


Povijesna Europska deklaracija o angažiranom istraživanju koju je potpisalo UNIC Europsko sveučilište postindustrijskih gradova sa svrhom udruživanja gradova i njihovih zajednica sa sveučilištima radi rješavanja društvenih izazova

Dana 15. lipnja 2022. godine u finskom gradu Oulu, osam sveučilišta i gradova koji su dio UNIC Europskog sveučilišta postindustrijskih gradova potpisali su Zajedničku deklaraciju o angažiranom istraživanju čime su se obvezali razviti zajednički pristup uključivanju lokalnih zajednica u promicanje istraživanja i inovacija koje će donijeti promjene u ljudskim životima. Ova Deklaracija, prva takve vrste u Europi, zagovara „angažirano istraživanje“ – pristup koji uključuje lokalne zajednice i nevladine organizacije koje rade sa sveučilištima na zajedničkom odlučivanju o tome što će se istraživati te uključuju partnere iz društva u sve faze istraživačkoga procesa. Ovaj pristup koji počinje od lokalne razine predvodnik je u okupljanju Europljana s različitim jezicima i preko različitih granica kako bi sudjelovali kao aktivni članovi u oblikovanju uspješnih, suosjećajnih, prosvijetljenih društava i održivih gospodarstava koja će se temeljiti na snazi istraživanja i dokaza.

Smisleno uključivanje ljudi u istraživanja i inovacije ključ je za dugoročan uspjeh naših gradova i sveučilišta. Danas ova Deklaracija o angažiranom istraživanju, prva takve vrste u Europi, obilježava velik iskorak k ostvarenju ambicija europskog prostora obrazovanja i europskoga istraživačkog prostora Europske komisije, rekao je prof. Ed Brinksma, rektor Sveučilišta u Rotterdamu.

Studenti i nastavnici, predstavnici lokalnih zajednica i civilnog društva prisustvovali su Forumu za strategiju angažiranog istraživanja u siječnju te ponovno u ožujku 2022. na Sveučilištu u Corku u Irskoj. Ondje su zajedno radili na sastavljanju teksta Deklaracije, što ovu inicijativu čini doista suradničkom. Sljedeći je korak izrada Strategije za angažirano istraživanje, koja će biti predstavljena u drugom dijelu ove godine u Rotterdamu.

Ova je Deklaracija važna prekretnica za gradove i sveučilišta u Europi. Ovo je prvi put da smo se kao skupina tako zajednički obvezali svojim zajednicama. Ova povijesna inicijativa bit će relevantna te će imati odjeka i utjecaja diljem Europe još mnogo godina, rekao je gradonačelnik Liègea, Willy Demeyer.

UNIC www.unic.eu/en jedan je od 41 europskoga sveučilišnog saveza koje financira Europska unija. UNIC stavlja težište na poučavanje i istraživanja uključivanjem zajednice, s ambicijom stvaranja uključivih i održivih društava. Ujedno razvija međusveučilišni kampus gdje će studenti, nastavnici, istraživači i partneri iz gradova učiti ili provoditi istraživanja u suradničkim partnerskim institucijama i zajednicama.

Za više informacija i medijske upite obratite se:
Grace Yano, voditeljica komunikacija, UNIC.

Osnovan 2020., UNIC je savez sljedećih partnera: Belgija, Université de Liège, Grad Liège; Hrvatska, Sveučilište u Zagrebu, Grad Zagreb; Finska, Oulun yliopisto, Grad Oulu; Njemačka, Ruhr-Universität Bochum, Grad Bochum; Irska, Coláiste na hOllscoile Corcaigh, Grad Cork; Španjolska, Universidad de Deusto, Grad Bilbao; Nizozemska, Erasmus Universiteit Rotterdam, Grad Rotterdam; Turska, Koç Üniversitesi, Grad Istanbul.


UNIC Declaration on Engaged Research