UNIC SIMPOZIJ:
UNIC simpozij


Dana 1. lipnja 2022. održao se UNIC simpozij na temu Seeking Refuge, Finding Solidarity? Challenges and Chances for Ukrainian Protection-Seekers in Europe. Ovaj online događaj organizirao je Pravni fakultet u Zagrebu u suradnji s još četiri pravna fakulteta UNIC-a – Sveučilištem Ruhr u Bochumu (Njemačka),  Sveučilištem Lodz (Poljska), Sveučilištem Deusto u Bilbaou (Španjolska) i Koç Sveučilištem u Istanbulu (Turska). 

Uvodne i pozdravne govore održali su prof. dr. sc. Mirela Krešić, prodekanica za nastavu Pravnog fakulteta u Zagrebu i prof. dr. sc. Kornelia Freitag sa Sveučilišta Ruhr u Bochumu. Uslijedila su dva keynote govora, koja su iznijeli Cathryn Costello, profesorica na školi Hertie i Centru za temeljna ljudska prava u Berlinu, te Itamar Mann, profesor na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Haifi u Izraelu. Nakon keynote govora koji su otvorili glavna tematska područja i pitanja simpozija, održana su tri panela koji su obrađivali aktualna pitanja vezana za zaštitu osoba raseljenih iz Ukrajine u Europi, diskriminatorne prakse na državnim granicama te ulogu sveučilišta u pružanju podrške ukrajinskim studenti(ca)ma i znanstvenicima/cama.  

Prvi panel o nacionalnim režimima zaštite osoba raseljenih iz Ukrajine moderirala je izv. prof. dr. sc. Goranka Lalić Novak s Pravnog fakulteta u Zagrebu. Stanje u pojedinim zemljama prezentirali su izv. prof. dr. sc. Teo Giljević (Hrvatska), Benedikt Behler (Njemačka), doc. dr. sc. Izabela Florczak (Poljska), Gustavo de la Orden (Španjolska) i Meltem Ece Oba (Turska). Drugi panel, koji se bavio ulogom sveučilišta u pružanju podrške ukrajinskim studenti(ca)ma i znanstvenicima/cama moderirala je Spyridoula Katsoni, a izlaganja su održali nastavnici (prodekanica za nastavu Pravnog fakulteta u Zagrebu Mirela Krešić, Kornelia Freitag sa Sveučilišta Ruhr, Felipe Gómez Isa sa Sveučilišta Deusto, Melissa Abache, sa Sveučilišta Koç) te studenti (Agata Dąbrowska s Pravnog fakulteta u Lodzu i Eric Rücker sa Sveučilišta  u Bochumu). O diskriminatornim praksama na ukrajinskim granicama i granicama drugih država u okviru trećeg panela govorili su prof. Pierre Thielbörger i doktorska kandidatkinja Spyridoula Katsoni sa Sveučilišta Ruhr u Bochumu, prof. Marcin Górski sa Sveučilišta u Lodzu te prof. Goranka Lalić Novak s Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Nakon svakog panela uslijedila su pitanja i komentari ostalih sudionika. Simpoziju je prisustvovalo više od 200 sudionika.