ODRŽANA MEĐUNARODNA KONFERENCIJA O OTVORENIM PODACIMA U OKVIRU OBZOR2020 TODO PROJEKTA:

Od 28. studenog do 2. prosinca na Sveučilištu u Zagrebu održana međunarodna konferencija o otvorenim podacima u okviru OBZOR2020 TODO projekta

 

TODO međunarodna konferencija o otvorenim podacima (International Conference on Open Data: Open Data Challenges and Opportunities in Times of Crisis and Growth) svečano je otvorena u utorak, 29. studenog 2022. u hotelu Dubrovnik. Uvodne i pozdravne govore održali su prorektori Sveučilišta u Zagrebu izv. prof. dr. sc. Anamarija Musa i prof. dr. sc. Jurica Pavičić, prof. dr. sc. Almin Đapo, dekan Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Elizabeta Ivičević Karas, prodekanica Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, doc. dr. sc. Ana Kuveždić Divjak, projektna koordinatorica s Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, te Hrvoje Meštrić, Ravnatelj Uprave za znanost i tehnologiju Ministarstva znanosti i obrazovanja. 

Konferencija je trajala od ponedjeljka, 28. studenog, do petka, 2. prosinca 2022., s održanih ukupno 8 sesija, 5 panel rasprava, dva keynote predavanja eminentnih profesora te dvije radionice. Ova znanstvena interdisciplinarna konferencija obuhvatila je širok spektar tema o pravnim, političkim, društvenim, financijskim i tehničkim izazovima u pružanju i korištenju otvorenih podataka, općenito te u posebnim sektorima (primjerice, prometni podaci, geoprostorni podaci itd.). Uz znanstvenike, na konferenciji su prisustvovali stručnjaci iz tijela javne vlasti i organizacija privatnog sektora, kao i korisnici otvorenih podataka i drugi zainteresirani dionici, i to iz desetak različitih država (7 europskih i 3 izvaneuropske). Konferenciji je prisustvovalo preko 200 sudionika, uživo i online, s obzirom da je konferencija održana u hibridnom obliku.

U ponedjeljak je uz panel o fiskalnoj transparentnosti održana radionica o visoko vrijednim skupovima podataka. Nakon svečanog otvaranja konferencije u utorak, održan je panel o politikama otvorenih podataka u komparativnoj perspektivi te predavanje (keynote speech) profesora Marijna Janssena sa Sveučilišta Delft u Nizozemskoj. Uslijedile su još dvije sesije, o mogućnostima otvorenih podataka za unaprjeđenje transparentnosti javne uprave te za razvoj privatnog sektora. U srijedu su održane dvije sesije – o ekosustavima otvorenih podataka te o aplikacijama temeljenim na otvorenim podacima, te dva panela – o pravnim aspektima otvorenih podataka općenito, te o otvorenim podacima u kontekstu GDPR-a. Četvrti dan konferencije započeo je predavanjem profesora Joepa Crompvoetsa s Katoličkog sveučilišta u Leuvenu (Belgija), nakon čega je uslijedila sesija i dva panela na temu geoprostornih podataka.

Zadnjeg dana konferencije, u petak održana je radionica o mapiranju i vizualizaciji otvorenih podataka, sesija o medijskim i kulturalnim aspektima otvorenih podataka te sesija u okviru koje su izložene poster prezentacije. Završnu riječ sa zaključcima i sažecima konferencije iznijela je prorektorica, prof. dr. sc. Anamarija Musa.