DATA LIFECYCLE WORKSHOP:
TODO Data Lifecycle Workshop 30.10.2020.

U okviru Obzor2020 Twinning Open Data Operational (TODO) projekta 30. listopada 2020. održana je radionica „Open Data Life Cycle“ (Životni ciklus otvorenih podataka). 

Zbog epidemiološke situacije radionica je održana u potpunosti online, usprkos početno planiranom kombiniranom načinu održavanja. Radionica je okupila 50-ak sudionika. Uvodne i pozdravne govore održali su doc. dr. sc. Ana Kuveždić Divjak, projektna koordinatorica s Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i izv. prof. dr. sc. Almin Đapo, dekan Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Uvodni govor u ime Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva koji je nadležan za Portal otvorenih podataka održala je Kristina Posavec, zamjenica državnog tajnika g. Bernarda Gršića, koja je ukratko predstavila politiku Vlade Republike Hrvatske kao i aktivnosti Ureda po pitanju otvorenih podataka. 

Nakon uvodnih i pozdravnih govora uslijedila su izlaganja nekih od vodećih istraživača u području otvorenih podataka i e-uprave: profesor Joep Crompvoets s Katoličkog sveučilišta u Leuvenu (Belgija) održao je izlaganje o ekosustavu otvorenih podataka u Europi, profesor Marijn Janssen s Tehnološkog sveučilišta u Delftu (Nizozemska) izlagao je o važnosti otvorenih podataka u kružnom gospodarstvu, profesorica Frederika Welle Donker s Tehnološkog sveučilišta u Delftu govorila je o ponovnoj uporabi otvorenih podataka i korisnicima takvih podataka, a profesor Yannis Charalabidis s Egejskog sveučilišta u Grčkoj o strategijama i praksama strategija o otvorenim podacima u europskim zemljama. Izv. prof. dr. sc. Anamarija Musa, voditeljica projektnog tima Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, održala je izlaganje o otvorenim podacima u Hrvatskoj, referirajući se na pitanja razvoja politike i pravnog okvira, dionika, dostupnosti otvorenih podataka te izazova i problema u njihovom ponovnom korištenju. Voditelj europskog portala otvorenih podataka, Gianfranco Cecconi, govorio je o životnom ciklusu otvorenih podataka iz perspektive Europske unije, dok je profesor Stefaan G. Verhulst, suosnivač i ravnatelj Governance Laboratory-ja (The GovLab) u okviru Sveučilišta u New Yorku, održao izlaganje na temu tzv. trećeg vala otvorenih podataka. 

Radionica je zaključena završnim izlaganjem, projektne koordinatorice doc. dr. sc. Ane Kuveždić Divjak, koja je ukratko navela sljedeće korake u okviru projekta i mogućnosti za daljnju suradnju.

Dodatne informacije dostupne su ovdje