Capella juris

Capella juris je mješoviti pjevački zbor Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koji okuplja tridesetak studenata/ica prava te prijatelja Fakulteta. U dvanaest godina postojanja Capella juris na mnoštvu različitih nastupa i gostovanja promiče ugled Pravnoga fakulteta te razvija glazbenu kulturu među akademskom zajednicom, istovremeno potičući prijateljska druženja među mladim ljudima. Ova skupina entuzijasta – s formalnim muzičkim obrazovanjem ili bez njega – sastaje se na Gornjem gradu, na probama pod stručnim vodstvom, uvježbavajući repertoar svjetovnog i sakralnog karaktera, osobito pazeći na promicanje bogate hrvatske glazbene baštine. Zbor je osnovan u svibnju 2006. godine inicijativom prof. Ive Josipovića i prof. Wolfganga Ruscha, koji je prve dvije godine bio umjetnički voditelj. Zborom su otad dirigirali Jurica Petar Petrač (2008.–2015.), te Darijan Ivezić i Davor Kelić (2015.–2016.), a danas ga vodi Maro Rica, student dirigiranja u klasi prof. Tomislava Fačinija. 

Capella juris nastupa na većini akademskih svečanosti, no s godinama je nadrasla funkciju glazbene pratnje promocijama diplomanata i ostalim važnijim manifestacijama vezanim uz Pravni fakultet i Sveučilište. Zbor održava samostalne koncerte, tradicionalno po jedan u semestru, sudjeluje na zajedničkim koncertima, festivalima i smotrama, a također obilježava službena događanja i svečanosti u institucijama poput Sabora, Ustavnog suda ili veleposlanstava. Ostvarene su suradnje s istaknutim kolegama glazbenicima, poput Hrvatskog baroknog ansambla, Gudačkog kvarteta Rucner, ansambala Ayllu, Col Legno i Glazbene staze, a od zajedničkih projekata s drugim zagrebačkim zborovima izdvaja se CD izdan 2013. s Oratorijskim zborom crkve sv. Marka Cantores sancti Marci.

Svoju visoku umjetničku razinu Capella juris dokazuje uvijek iznova pohvalama i nagradama s domaćih i inozemnih natjecanja zborova, osvojivši dosad: brončanu plaketu u Zagrebu 2008. – brončanu plaketu u Ohridu 2009. – srebrnu plaketu u Zagrebu 2010. – srebrnu plaketu i prvu nagradu stručnog žirija za najbolju izvedbu u Pragu 2010. – brončanu katedralu za izvedbu nove skladbe te sveukupno drugo mjesto u poretku u Splitu 2011. – zlatnu plaketu kao apsolutni pobjednici natjecanja u Zagrebu 2012. – srebrnu plaketu u Varšavi 2013. – zlatnu plaketu u Zagrebu 2014. te zlatnu i nagradu žirija za posebno umjetničko postignuće u vođenju zbora u Osijeku 2016.

Capella juris pjeva u Ćirilometodskoj 4, dvorana 7 (u potkrovlju):

  • ponedjeljkom 20:00-22:00 h
  • srijedom 20:00-22:00 h

FACEBOOK: https://www.facebook.com/capellajuris/