KATEDRA ZA UPRAVNU ZNANOST:
Javna uprava i lokalna samouprava u...

Profesor Tuan Samahon s Pravnog fakulteta Sveučilišta Villanova u SAD-u održat će seriju online predavanja četvrtkom u 14.00 (22.4., 20.5.i 27.5.2021.) pod nazivom Javna uprava i lokalna samouprava u SAD-u. Teme uključuju pravo na pristup informacijama, poziciju izvršne vlasti i pitanja lokalne samouprave. 

Više u obavijesti.  

Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Katedra za upravnu znanost i Institut za javnu upravu

pozivaju Vas na seriju online predavanja četvrtkom u 14.00

Javna uprava i lokalna samouprava

u Sjedinjenim Američkim Državama

koju će održati

profesor Tuan Samahon, JD

Charles Widger School of Law, Villanova University, PA, USA

Transparency and Political Accountability Under

the U.S. Freedom of Information Act”

Četvrtak, 22. travnja 2020., od 14,00 do 15,30 sati

The American President, the Executive Power, and the Unity of the Executive

Četvrtak, 13. svibnja 2021., od 14,00 do 15,30 sati - PROMIJENJENO - čETVRTAK 20. SVIBNJA 2021 OD 14 DO 15 SATI

National, State, and Local Power in the American Federal Context:

Municipal Autonomy as Microfederalism

Četvrtak, 27. svibnja 2021., od 14,00 do 15,30 sati

Predavanja se održavaju online putem Zoom platforme na poveznici:

https://villanova.zoom.us/j/92203605083?pwd=TG5VUFZ3cTQ0RlNHVTRObWN4eFZIUT09

Meeting ID: 922 0360 5083

Passcode: 3852013

                         Predavanja se održavaju  na engleskom jeziku bez prijevoda.

 

O predavaču: Dr Tuan Samahon profesor je na Pravnom fakultetu Sveučilišta Villanova u Sjedinjenim Američkim Državama (Pennsylvania). U svom nastavnom i znanstvenom radu bavi se aspektima diobe i kontrole vlasti, uključujući imenovanja državnih i pravosudnih dužnosnika i službenika. Svoje znanstvene radove objavljivao je, između ostalih, u časopisima Stanford Law Review, Ohio State Law Journal, Hastings Law Journal, William & Mary Bill of Rights Journal te  University of Chicago Legal Forum. Predaje na temu diobe vlasti, ustavnog prava, saveznih sudova i procesnog prava. 

Diplomirao je na Brigham Young University (B.A.) i stekao doktorat iz prava na Georgetown University Law Center (J.D.) na kojem je bio znanstveni novak u okviru programa Olin Prize in Law and Economics te je su-nositelj istoimene nagrade. Prethodno je radio u uredu okružnog suca Raymonda A. Jacksona (Istočni okrug države Virginije) i uredu oblasnog suca Jaya S. Bybeea (Deveta sudska oblast). Radio je i u odvjetničkoj praksi Covington & Burling u Washingtonu, D.C. U ljetnom semestru ak. God. 2016/2017 proveo je Fulbright istraživački boravak na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, kao gost Katedre za upravnu znanost.

Osim akademskog rada, profesor Samahon bavi se interpretacijom saveznog zakonodavstva u SAD-u. Svjedočio je pred Odborom za pravosuđe Senata, Pododborom za Ustav, i djelovao kao savjetnik u sudskim postupcima vezanim uz diobu vlasti i Zakon o slobodi informiranja. U području zakonodavstva o transparentnosti, pobijedio je u sporu protiv FBI-ja radi pristupa informacijama o zlouporabi ovlasti od strane visokorangiranih državnih i pravosudnih dužnosnika. Savjetnik je u predmetu Barrett v. CIA, usmjerenog na objavu zaštićenih informacija CIA-e u vezi invazije u Zaljevu svinja iz 1961. Od 2019. godine član je Savjetodavnog odbora Zakona o slobodi informiranja (FOIA Advisory Committe)

 
https://www1.villanova.edu/villanova/law/academics/faculty/Facultyprofiles/TuanSamahon.html

https://www1.villanova.edu/villanova/unicommunication/publications/presidents-report/2018-2019/stories/tuan-samahon-law.html
 

 

Popis obavijesti