24. 4. 2013. u 09:28
Price Media Law Moot Court, Oxford, 9. – 12. travnja 2013. godine

Ove je godine Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu po prvi puta bio predstavljen na prestižnom natjecanju iz medijskog prava Price Media Law Moot Court koje se održavalo na Sveučilištu Oxford od 9. do 12. travnja. Šesteročlani tim činili su Ivana Cvitanović, Antonija Ivančan, Filip Kufrin, Kristina Mandić, Dina Salapić i Dora Stulić, uz mentorstvo Branke Marušić, mag. iur. te u suradnji s Ivom Kuštrak, dipl. iur., asistenticom na Katedri za građansko pravo.

 

U preliminarnim rundama natjecanja tim se susreo s timovima sljedećih sveučilišta: Southwestern University (SAD), Hugh Wooding Law School (Trinidad i Tobago) te Kaplan Law School (UK). Iako je zagrebački tim uvjerljivo pobijedio u dvije od ukupno tri runde nije se uspio kvalificirati u finalne runde natjecanja.

U finalnoj rundi susreli su se National Law University, Delhi iz Indije i Regent University School of Law (SAD) pred sudačkim panelom kojeg su između ostalih činili i sudac Andras Sajo, sudac Europskog suda za ljudska prava i sutkinja Elsie Thompson Nwanwuri, sutkinja Afričkog suda za ljudska prava i prava naroda, a pobijedio je indijski tim.

Price Media Law Moot Court natjecanje je na kojem sudjeluju ekipe iz čitavog svijeta i koje se održava od 2008. godine u organizaciji Sveučilišta Oxford. Tematika natjecanja je pravo medija, a ovogodišnji se slučaj bavio pitanjima zaštite prava govora, okupljanja i privatnosti te problematikom klevete u modernim medijima. Tijekom višemjesečnog pripremanja studenti su morali sastaviti podneske u ime tužitelja i u ime tuženika, dok su na usmenom dijelu natjecanja na ročištima pred sucima zastupali stranke. Kao suci sudjeluju mnogi istaknuti pravnici pa je tako 2011. godine na natjecanju sudila i prof. dr. sc. Nina Vajić, koja je tada bila sutkinja na Europskom sudu za ljudska prava.

Na ovogodišnjem, šestom po redu te ujedno najvećem od osnutka, međunarodnom natjecanju u Oxfordu sudjelovalo je 40 ekipa iz 27 zemalja svijeta, koje su se kvalificirale u konkurenciji od preko 100 ekipa na regionalnim natjecanjima održanima u Delhiju (South Asia Rounds), Beogradu (South East Europe Rounds), New Yorku (Americas Rounds) i Dohi (Middle East Rounds). Naši studenti su se pobjedom na regionalnoj rundi održanoj u Beogradu od 14. do 16. prosinca 2012. godine kvalificirali na međunarodnu rundu u Oxfordu kao najbolji tim iz jugoistočne Europe i time potvrdili da je Pravni fakultet u Zagrebu jedan od vodećih fakulteta u ovoj vrsti natjecanja.

U pripremanju tima kako za regionalnu tako i za međunarodnu rundu pomogli su savjetima, podrškom i iskustvom profesori, docenti, asistenti i znanstveni novaci zagrebačkog Pravnog fakulteta, kolege pravnici i studenti.

Uz Pravni fakultet u Zagrebu te stipendiju Sveučilišta Pennsylvania sudjelovanje na ovom moot court natjecanju pomogli su i Varteks d.d., Školska knjiga d.d. i odvjetničko društvo iz Zagreba, kojima se ovom prilikom zahvaljujemo.

Iduće, sedmo po redu natjecanje 2013-14 Price Media Law Moot Court održat će se 2014. godine ponovno u Oxfordu, a regionalna runda u prosincu ove godine u Beogradu, o čemu će zainteresirani studenti biti naknadno detaljno obaviješteni na web stranicama Fakulteta.

Više informacija o Price Media Law Moot Court Programme može se pronaći na web stranici http://pricemootcourt.socleg.ox.ac.uk/

Renata Požgaj
Copyright (C) 2024 - Pravni Fakultet u Zagrebu, Sva prava pridržana