24. 4. 2013. u 09:56
Uređeno: 24. 4. 2013. u 10:00
Treće mjesto na VII. regionalnom Moot Court natjecanju iz ljudskih prava

Nakon prošlogodišnjeg osvojenog prvog mjesta, studenti Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i ove su godine nastavili sjajnu tradiciju te na regionalnom natjecanju u obliku simulacije suđenja pred Europskim sudom za ljudska prava osvojili treće mjesto, pokazavši izvrsnost u poznavanju judikature Europskog suda za ljudska prava te vrhunsko umijeće u govorništvu i pravnoj argumentaciji.

 

 

Sedmo regionalno studentsko natjecanje pred Europskim sudom za ljudska prava (Regional Moot Court Competition before European Court of Human Rights) ove se godine održalo od 19. do 21. travnja 2013. na Ustavnom sudu Republike Slovenije u Ljubljani. Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu predstavljali su studenti okupljeni u klubu "Vladimir Bayer", Ana Bunčić, Ivana Bukovac, Josipa Jurčić, Marin Mašić, Ivana Rajčić i Igor Umičević, a kroz dvomjesečne pripreme za natjecanje vodile su ih  doc. dr. sc. Elizabeta Ivičević Karas i znanstvena novakinja Marina Crnjak s Katedre za kazneno procesno pravo.

Natjecanje se odvijalo u obliku simulacije suđenja pred Europskim sudom za ljudska prava, u pismenom dijelu kroz sastavljanje podnesaka tužitelja i tužene države, te u usmenom dijelu kroz iznošenje argumenata pred sudom u tri kruga. U konkurenciji 12 klubova studenata pravnih fakulteta iz šest država regije (dva pravna fakulteta iz Mostara i  Skopja, te pravnog fakulteta iz Ljubljane, Splita, Rijeke, Sarajeva, Podgorice, Novog Sada i Niša), zagrebački su studenti pokazali izvrsno poznavanje konvencijskog prava te su u usmenom dijelu natjecanja ostali jedini neporaženi klub pobijedivši u svim krugovima natjecanja sve svoje protivnike – klub „Džemal Bjedić“ s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, studente „American College University“ iz Skopja te studente Pravnog fakulteta iz Ljubljane okupljene u klubu „Henrik Steska“.

Studenti su se natjecali pred sucima Europskog suda za ljudska prava, kao i sucima drugih visokih sudova iz zemalja regije, te zastupnicima vlada pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu, što natjecanju pridaje posebnu vrijednost. Osim edukacije budućih pravnika o ljudskim pravima, dodatnu vrijednost natjecanja predstavlja promicanje multikulturalnosti i višejezičnosti.
Natjecanje je organizirala nevladina udruga Civil Rights Defenders, nasljednica Švedskog Helsinškog odbora za ljudska prava, sa sjedištem u Štokholmu. Više informacija o samom natjecanju možete pronaći na slijedećem linku:  http://mootcourtcompetition.org/.

Renata Požgaj
Copyright (C) 2024 - Pravni Fakultet u Zagrebu, Sva prava pridržana