Na ovogodišnjem Philip C. Jessup International Law Moot Court Competition, koje se u svojoj završnici tradicionalno održalo u Washingtonu, D.C., SAD, od 25. – 31. ožujka 2012., Pravni fakultet u Zagrebu predstavljalo je pet studentica 4. i 5. godine studija: Paulina Bače, Irena Crnjak, Iva Grgić, Ivana Kikerec i Marieta Miškulin. Pripreme studentskog tima vodili su Zrinka Salaj, dipl. iur., bivša natjecateljica i studentica poslijediplomskog doktorskog studija, kao trenerica, te dr. sc. Trpimir M. Šošić, ispred Katedre za međunarodno pravo.

Jessup je jedno od najstarijih i po broju sudionika zasigurno najveće moot court natjecanje, a održava se već 53 godine, okupljajući tisuće studenata. U ciklusu natjecanja 2011./2012. sudjelovalo je rekordnih preko 600 sveučilišta iz preko 80 zemalja svijeta, a među njima su se za samu završnicu natjecanja, Jessup International Rounds, u Washingtonu, D.C., kvalificirala 132 sveučilišna tima.

 
Studenti Pravnog fakulteta su ove godine po treći put uspješno predstavili naše Sveučilište, kao i cijelu Hrvatsku, na tom svjetskom natjecanju studenata prava. U prethodnim kolima Jessup International Rounds naše su studentice ravnopravno nastupile s timovima iz različitih zemalja, od kojih neki imaju dugogodišnju tradiciju sudjelovanja na Jessup natjecanju. Sučelile su se tako s ekipama Sveučilišta u Bagdadu, Irak; Hebrejskog sveučilišta iz Jeruzalema, Izrael; Sveučilišta Pelita Harapan iz Indonezije; te Sveučilišta u Oxfordu, Ujedinjena Kraljevina. Konačni zbroj bodova ostvarenih u prethodnim kolima osigurao je našoj studentskoj ekipi 49. mjesto u ukupnom poretku i time uvrštenje na službenom popisu 50 najboljih timova (Top 50 Preliminary Rounds Teams), što je dosad najbolji rezultat u kratkoj povijesti sudjelovanja našeg Fakulteta na tom prestižnom natjecanju.


Prema pojedinačnim bodovima se posebno istaknula kolegica Marieta Miškulin koja je dospjela na popis 100 najboljih govornika (Top 100 Oralists) s osvojenim 60. mjestom.


Sudjelovanje na Philip C. Jessup International Law Moot Court Competition za studente znači ne samo produbljivanje znanja iz materije međunarodnog prava, već i stjecanje niza praktičnih sposobnosti. K tome studenti imaju priliku povezati se sa studentima diljem svijeta koji dijele jednaku želju za napredovanjem i usvajanjem novih znanja i profesionalnih vještina.

 

Studentska ekipa Pravnog fakulteta u Zagrebu svoje je dojmove o natjecanju opisala u izvještaju o sudjelovanju na 2012 Philip C. Jessup International Law Moot Court Competition čiji ćete cjeloviti tekst naći u repozitoriju pod:  http://www.pravo.unizg.hr/_download/repository/Jessup_2012_izvjestaj.pdf .
 

Popis obavijesti