O KOLEGIJU UPRAVNO PROCESNO PRAVO:
Anketa
Na ovoj stranici trenutno nije odabrana niti jedna anketa!
O kolegiju Upravno procesno pravo

Nositelj kolegija: izv. prof. dr. sc. Frane Staničić

Image result for frane staničić

Status kolegija: predmet modula (ustavno-upravni)

Broj nastavnih sati: 30

 

Poštovane kolegice i kolege,

u trenutku kada budete upisivali V. godinu Pravnog studija, za pretpostaviti je da ste apsolvirali kolegij Upravno pravo na IV. godini Pravnog studija. To znači da ste se već upoznali s upravnim postupkom i upravnim sporom te prekršajnim postupkom. U osnovi, to je ono što čini materiju Upravnog procesnog prava. Tome treba, svakako, dodati i postupak pred Ustavnim sudom Republike Hrvatske kao nužnu nadogradnju na postupke pred upravnim tijelima i sudovima. Dakako, i s tim postupcima već ste se susreli u okviru našeg kolegija Upravno pravo.

Stoga, ovaj kolegij - Upravno procesno pravo - nije ponavljanje već naučenoga, niti mu je to svrha. Dakako, znanja koja ste stekli ranije bit će vam od koristi i olakšat će vam praćenje, pripremu i apsolviranje ovog kolegija. Međutim, nećemo se iscrpljivati na prolaženju (ponovnom) upravnog postupka, upravnog spora i prekršajnog postupka. To ste već apsolvirali. Na ovom kolegiju idemo dublje, od vas se traži više. Traži se da pokažete razumijevanje instituta upravnog postupka i spora. Traži se primjena takvih instituta u praksi. Zato ćemo se u radu na ovom kolegiju baviti problemima upravnog postupka i upravnog spora. Bavit ćemo se nelogičnostima u upravnoj i sudskoj praksi. Bavit ćemo se ustavnosudskom praksom koja nekada ispravlja nepravilnosti i pogreške upravnih tijela i sudova, a nekada ih perpetuira.

Kako bismo sve to ostvarili, naš će naglasak biti na praksi, stvarnim slučajevima. U tu ćemo svrhu analizirati dostupnu upravnu, sudsku i ustavnosudsku praksu. Dodatno, naš će rad biti usmjeren i na praktičan rad, pa ćete tijekom nastave imati priliku (ali i obvezu) izraditi različita rješenja, kao i sudske presude temeljem (unaprijed) zadanih činjeničnih stanja.

Svijet upravnog procesnog prava nikako nije suhoparan i dosadan. Tvrdim da je dinamičan, razigran i životan. Dođite i uvjerite se.

 

Srdačno,

Frane Staničić