EUROPEAN LAW MOOT COURT:
European Law Moot Court Competition and Central and East European Moot Court

Poziv za sudjelovanje na natjecanju 

European Law Moot Court 2016/2017

Pozivamo sve studente zainteresirane za sudjelovanje na European Law Moot Court (ELMC) natjecanju u akademskoj godini 2016/2017 da se jave Katedri za europsko javno pravo slanjem e-maila na adresu nbacic@umich.edu.

ELMC je najprestižnije natjecanje u području prava Europske unije čije se finale održava na samome Sudu EU u Luxembourgu pred sucima i nezavisnim odvjetnicima toga suda. Katedra za europsko javno pravo iznimno se ponosi dugom i  uspješnom tradicijom sudjelovanja na ELMC-u te potiče sve studente koje interesira područje prava EU da se prijave.

Svi potencijalni kandidati moraju biti barem na trećoj godini pravnog studija te imati položen predmet Europsko javno pravo s ocjenama 4 ili 5. Budući da se natjecanje održava na engleskom i na francuskom jeziku, prednost imaju studenti sa znanjem oba jezika.

Pripreme za natjecanje počinju sredinom rujna 2016. godine, a prijave traju do 10. rujna 2016. godine.

Informativni sastanak o natjecanju održat će se nakon završetka prijava, o čemu će svi potencijalni kandidati biti pravovremeno obavješteni. Prijava za sudjelovanje i dolazak na informativni sastanak ne obvezuju studente na sudjelovanje na natjecanju. Ekipa Pravnog fakulteta formirat će se prema odluci Katedre, uzimajući u obzir individualne sposobnosti i motiviranost studenata.

Više informacija o samome natjecanju može se pronaći na web stranici ELMC-a.  Na istoj će stranici 1. rujna 2016. godine biti objavljen i hipotetski slučaj koji će biti predmet ovogodišnjeg natjecanja.

 

Links:

 • www.elmc.org
 • www.ceemc.co.uk

 

Katedra za Europsko javno pravo svake godine priprema studente za međunarodna natjecanja u simuliranim sudskim raspravama European Law Moot Court Competition i Central and East European Moot Court.

Studenti koji se prijave za ovaj oblik nastave moraju upisati i diplomski seminar u 9. i 10. semestru. Priprema za Moot Court i diplomski seminar zajedno donose 10 ECTS bodova.

 

Dosadašnji uspjesi

ELMC

 • 2012. - 2. mjesto na regionalnom finalu
 • 2011. - 1. mjesto
 • 2011. - 1. mjesto - Advocate General
 • 2010. - 2. mjesto
 • 2008. - 2. mjesto
 • 2006. - 2. mjesto

CEEMC

 • 2012. - 3. mjesto
 • 2011. - 1. mjesto
 • 2011. - best speaker award
 • 2011. - speaker award

Natjecanje European Law Moot Competition temelji se na izmišljenom slučaju koji se rješava pred Europskim sudom u Luxembourgu, a obično slučaj pokriva neku ili neke od aktualnih tema u europskom pravu. Primjerice, 2008.  godine slučaj ticao postupka javnih nabava te određivanja minimalne plaće za radnike koje u jednu državu članicu EU šalju firme iz druge članice EU, te s time povezanog prava na štrajk.

Natjecanje se  odvija u dvije faze. Pošto na webu bude objavljen slučaj početkom rujna, studenti imaju rok do polovice studenog predati pisane podneske u kojima zastupaju obje strane u sporu. Prva eliminacija događa se u ovoj pisanoj fazi postupka kada otprilike pola timova koji sudjeluju u natjecanju ispadne. Preostali timovi, kojih je ove godine bilo 48 sudjeluju u usmenom dijelu natjecanja. Taj se dio natjecanja održava na četiri različita mjesta, obično na tri Sveučilišta u Europi i jednom u SAD. Primjerice, naši su se studenti  2011. godine natjecali u Barceloni, a nakon pobjedeu regionalnoj rundi, Europsko finale je bilo u Luxembourgu, pred Europskim sudom. Godinu dana ranije, 2010. godine, regionalno finale bilo je u Firenci, a 2008. godin na Unversity of Wales u Bangoru (Wales, UK).

Pobjeda na regionalnom finalu vodi u sam vrh, među 4 najbolja tima u svijetu. Natjecanje se odvija na engleskom i francuskom jeziku, a poznavanje oba jezika studentima donosi dodatne bodove. U regionalnim natjecanjima ulogu sudaca imaju sveučilišni profesori i odvjetnici, dok u finalu, koje se održava na Europskom sudu u Luxembourgu, sude pravi suci i nezavisni odvjetnici s Europskog suda.

Ekipa se sastoji od 3-6 članova, a natječe se u ekipnoj konkurenciji te, alternativno, ili u konkurenciji Advocate General ili u konkurenciji Commission Representative. 

Nužno je znanje barem jednog od dva službena jezika (engleski i francuski), a dobro poznavanje oba je prednost.